Tomaattikeittoa ja juhannushellettä

Juhannusaaton helle vaihtui tänään tuuliseen säähän. Vettäkin tulee vähän väliä, eli nyt taitaa olla se tyypillinen suomalainen kesä. Hui, tuntuu muka ihan viileältä, vaikka mittarissa on yhä melkein +20 astetta.

Säätilanvaihdos tarjosi minulle oivan tekosyyn ja tilaisuuden istahtaa hetkeksi koneen ääreen. Päivitin kuvat, ja lisäsin uuden novellin.

Mies ja kettu -novelli sai alkunsa Markon vuosia sitten tekemästä grafiikasta. Mikään ei ole oikeastaan niin hauskaa kuin kirjoittaa jostain kuvasta. Silloin voi päästää mielikuvituksen laukkaamaan.

Vietimme juhannusaaton hellettä paossa tiukasti pihapaviljongissa, ja herkuttelimme. Lihat, kanat ja vihannekset tirisivät grillissä. Jälkiruokakulhot täyttyivät Romanovin mansikoista. Ateria alkoi tomaattikeitolla, minkä reseptin julkaisen nyt juhannuksen kunniaksi tässä:

Juhannuksen tomaattikeitto

Kilo kypsiä kirsikka- tai luumutomaatteja

Kaksi nippua kevätsipuleita

5 valkosipulin kynttä

Pari oksaa timjamia ja salviaa

Kourallinen tuoretta basilikaa

Reilu loraus oliiviöljyä

4 dl vettä

Ripaus suolaa ja chiliä sekä reilu rouhaus pippuria myllystä

2 dl kuohukermaa

2 rkl vehnäjauhoja

Valmistus:

Puolita tomaatit ja pilko sipulit

Kuumenna öljy kattilassa.

Lisää kuumaan öljyyn puolitetut tomaatit ja sipulit.

Painele tomaatteja varovasti, mutta varo, etteivät ne pala. Kun neste alkaa irrota tomaateista, lisää yritit.

Keitä noin puoli tuntia. Sekoittele varovasti.

Lisää vesi ja kiehauta.

Sekoita vehnäjauhot kermaan, ja jätä ne tekeytymään.

Poista yrtit ja soseuta tomaatit sekä sipulit tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.

Painele seos siivilän läpi niin, ettei siihen jää kuorenpaloja.

Kaada seos takaisin kattilaan. Lisää tarvittaessa vähän vettä.

Valuta kerma-vehnäjauhoseos hitaasti koko ajan sekoittaen keittoon, ja anna poreilla vielä noin 5 minuuttia kunnes keitto on saostunut.

Anna hieman jäähtyä, ja mausta suolalla, pippurilla sekä chilillä.

Puserra lopuksi kuoritut valkosipulinkynnet keittoon.

Keitto maistuu parhaalta huoneenlämpöisenä, ja näyttää kauniilta, kun sen koristelee basilikanlehdillä.