Olen apuna yritysviestinnässä vaikka vastassa olisi panda tai jänis

Teen töitä myös yritysten kanssa ja autan niitä viestinnässä. Kirjoitan esimerkiksi tiedotteita, yritystarinoita ja yritysten henkilöstön esittelyjä.

Yksi hauskimmista yhteistyökumppaneista tässä työssä on Ehta by Dream Circus -tuotemerkillä vaatteita Varkaudessa valmistava Dream Circus Oy. Harvoinpa sitä pääsee esitelmään pandaa, kissaa, laamaa, jänistä, myyrää, seepraa saati leijonaa. Tässä firmassa riittää iloista luovuutta kuin sirkuksessa konsanaan. Nautin, kun saan pukea sen sanoiksi.

Ohessa Dream Circus Oy:n kotisivuille tekemäni esittelyt sirkuksen värikkäästä väestä. Esittelyt on irrotettu erillisiksi postauksiksi myös someen:

Petra, Maneesimestari (toimitusjohtaja):

Petran sirkushahmoa ei tarvinnut pitkään pähkäillä. Hän on sirkuksemme jänis.

Jänis hyppeli sirkusteltan liepeillä jo silloin, kun kaikki oli vasta aivan alussa. Utelias ja vikkeläliikkeinen kun oli, pujahti se kohta telttakankaan alta katsomoon, tarkkaili sieltä aikansa ja loikkasi lopulta rohkeasti suoraan maneesille.

Saimme tästä sitkeästä, rohkeasti tulevaisuuteen katsovasta ja numerot tiukasti käpälässään pitävästä jäniksestä toimitusjohtajamme, mainion maneesimestarin ja yhden omistajista.

Petra on melkoinen yrityssparraaja, ja buustannut työkseen vauhtiin varmaan sata yritystä. Meille hän on tärkeä olkapää, jonka loikkien perässä on turvallista tulla mukana. Hän puhaltaa unelmat toteen leiskuviksi liekeiksi. 

Maneesimestarissa on energiaa kuin pienessä kylässä. Hän ei ole turhaan rekisteröinyt itselleen ActionWoman-tuotemerkkiä. Me tosin tunnemme hänet meillä tuttavallisemmin Actionkanina.

Jäniksen sitkeys ilmeni jo nuorella iällä, kun hän jäi yksinhuoltajaksi ja kävi samaan aikaan töissä sekä opiskeli kaupallisen alan korkeakoulutuksen.

Osaa jänis olla joskus paikoillaankin. Paras lepopaikka on silloin oman rakkaan kainalossa, kotitalossa järven rannalla, pienessä Airakselan kylässä Kuopiossa.

Kati, Unelmatirehtööri (taiteellinen johtaja):

Kun me muut lähdemme töistä, Kati jää usein yksin fiilistelemään takki päällä hallin ovelle. Fiilistelyn syy on takkahuoneen nurkasta alkanut matka. Matka on edennyt muutamassa vuodessa sielunpuolikkaan ja parhaan kaverin, pikkusisko-Lauran kanssa perustettuun firmaan, hulppeisiin tuotantotiloihin ja työntekijöiden palkkaamiseen. ”Herranjumala me ollaan jo tässä”, hän hihkuu.

Dream Circus Oy on Katin kolmas lapsi. Hän on helpottunut, että se on jo kävelevä, vaippaiän taakseen jättänyt taapero, joka kasvaa kovaa vauhtia.

Unelmatirehtööri on idearikas, vähän uhkarohkea ja yllytyshullu, jolle elämä on tuonut jo sopivasti varmuutta ja järkeä ottaa riskejä, vai onko?  Unelmat ja niiden määrätietoinen toteutus on Katin juttu. Hän nauttii täysillä, kun voi nykyisin keskittyä firman taiteelliseen puoleen.

Kun Unelmatirehtööri saa käsiinsä uuden kankaan, se on menoa. Hän luo siitä hetkessä prototyypin uudelle vaatteelle tai keksii siitä sitten ihan jotain muuta.

Vastapainoa työlle tuovat perhe, japanilaisten alkuperäiskoirarotujen kasvatus ja matkat Japaniin, minkä markkinat hän mieluusti valloittaisi. Luovuutta ja ideoita pirskahteleva Kati ottaa parhaillaan myös ensimmäisiä askelia kuvataitelijana.

Laura, Unelmien seremoniamestari (luova johtaja):

Laura ei ole vielä onnistunut ottamaan sitä täydellistä luontokuvaa, ja tuskin onnistuukaan, sillä kaikki kuvaajat tavoittelevat aina vielä vähän parempaa.

Kun Unelmien seremoniamestari kiinnostuu jostain, hän tekee sen täysillä. Hän opetteli viisivuotiaana yksin lukemaan, kun kukaan ei ehtinyt lukea hänelle tarpeeksi. Tietokoneen kanssa hän teki tuttavuutta jo kolmevuotiaana ja kuudesluokkalaisena ensimmäiset kotisivunsa. Hän on melkoinen somevelho. Lauran luovuus kukkii markkinoinnissa.

Sinnikkäässä ja hillityssä Laurassa on vain kaksi vaihdetta, täysillä tai ei ollenkaan. Se näkyy intohimona työhön. Laura vaihtoi aikoinaan sisustusarkkitehtuuri- ja kalustemuotoiluopinnot vaatetusompeluun, ja siitä se lähti. Meillä ei tapahdu mitään, missä Unelmien seremoniamestarilla ei olisi sormiaan pelissä.

Yhteistyökyky on yksi markkinointia pyörittävän Lauran vahvuuksia, mutta hän osaa myös sanoa tarvittaessa ei.

Lähiajan suuri haaste on ajokortti. Lauralla ei ole sitä vielä, eikä ajamaan oppiminen kiinnosta häntä pätkääkään. Villieläinten kuvaaminen kiinnostaa sitä vastoin aivan valtavasti, mutta erämaahan ei pääse toistaiseksi kuin pummaamalla ensin joltain sinne kyydin.

Ida, Varastomyyrä (toiminnanjohtaja):

Ida on meidän ensimmäinen työntekijä, moniosaaja, joka oppii ja osaa ja pyörittää käytännön palettia. Nyt hän myös yksi omistajista. Idalla on ratkaisu kaikkeen. Ilman häntä mikään ei liikkuisi edes varaston hyllylle, saati sieltä asiakkaille ja jälleenmyyjille.

Idalla on takanaan työkokemus, mistä herkempi voisi traumatisoitua. Dream Circuksen entisen paikan pienen kellarivaraston hyllyt oli ahdettu täyteen kangaspakkoja. Pakkoja oli vain yksinkertaisesti liikaa. Ne alkoivat valua, ensin hitaasti, sitten nopeammin, ja kaatuivat lopulta kuin dominopalikat. Ida-parka jäi pakkojen alle. Varastomyyrä nousi urheasti ylös, avasi silmänsä, ravisteli kankaat päältään ja totesi tyynesti, että nyt tarvitsemme suuremmat tilat.

Toive toteutui. Nyt varastomyyrällä on tilaa, missä mällätä. Hän sai suunnitella ja rakentaa omin käsin hallimme varastohyllyt. Nyt kankaat eivät taatusti enää valu kenenkään päälle. Myös messuosastomme on Idan tekemä.

Kotioloissa käsistään kätevä puuartesaani remontoi vanhaa taloa. Kaksi pientä lasta, puoliso, koira, kissa ja kuningaspython täyttävät tehokkaasti muut aukot vapaa-ajassa.

Varastomyyrä ei ole silti päässyt ihan kokonaan eroon valuvista kankaista. Aina, kun saamme uuden kuosin, kiedomme hänet siihen ja kuvaamme. Varastomyyrä on mainio malli.

Katarina, Kolportööri (myynti- ja asiakaspalveluvastaava):

Katarina, sirkuksemme seepra kulkee sirkuskaravaanin mukana, minne ikinä mennäänkin ja pystytämme iloisen telttamme.

Katarinan ammattinimike on kolportööri. Tuo veikeä sirkustermi tarkoittaa kiertävää kauppiasta, joka myy sirkuksessa ennen esitystä, väliajalla ja esityksen jälkeen.

Myynti on Katarinalla verissä. Hän on myynyt elämänsä aikana melkein kaikkea paitsi autoja. Nyt hän myy Ehta by Dream Circus -tuotteita, ja omistaa pienen osan yhtiöstä.

”Seepra ei pääse raidoistaan, enkä minä myyntityöstä, en edes halua päästä”, Katarina sanoo.

Katarinan voi tavata aina meidän messuosastoilla. Tarvittaessa hän pakkaa myös ketterästi laukkunsa ja lähtee kierroksille asiakkaiden luo. Kolmena päivänä viikossa kolportöörin taskussa on tiukasti firman puhelin, mihin kaikki asiakaspuhelut tulevat.

Jänis tutustutti aikoinaan seepran sirkuksen perustajiin. Yhteinen sävel löytyi nopeasti, ja nyt kaikki ihmettelevät, kuinka sirkus on voinut pyöriä ilmaan omaa nimikkokolportööriä.

Vaikka seepra on liikkuvainen kauppias, maanantai-iltaisin hänet löytää takuuvarmasti Taitoshopin käsityökoulusta Varkaudesta. Käsityöt ovat kuuluneet aina kolportöörin harrastuksiin. Harrastuksen tasosta kertoo, että nykyisin hän saa siitä myös opintopisteitä.

Noora, Kaavalaama (ompelija):

Historianlehdet havisivat, kun Kaavalaama Noora käynnisti ensimmäisen kerran ompelukoneensa maaliskuussa 2019. Nooran myötä teollinen ompelu palasi Varkauden Mestarintielle. Konkurssi vaiensi satojen Eiserin ompelijoiden koneet samassa hallissa vuonna 1993.

Kun puhutaan Noorasta, puhutaan herttaisesta, oma-aloitteisesta ja reippaasta ihmisestä, jolta sujuu sukkelasti ompelu ja koko prosessi ennen sitä laakaamisesta leikkaamiseen. Taloon tullessaan hän sai valita sirkushahmonsa. Pienen miettimisen jälkeen laama vei pupusta voiton. ”Olen yleensä yhtä ystävällinen kuin laama. Jos laama ahdistetaan nurkkaan, se sylkee. Jos minulle käy samoin, saattaa tulla sanomista”, hän perustelee valintaansa.

Kaavalaaman ehdottomasta sitoutumisesta työhön kertoo, että hän on valmis luopumaan värejä ja kuvioita usein vaihtavista geelikynsistään, jos työ sitä vaatii. Jos ei vaadi, Noora jatkaa vapaa-ajalla rentouttavaa kynsiharrastustaan. Kaavalaama kiedotaan myös uusiin kankaisiimme ja kuvataan.

Jussi, Sirkusleijona (yleismies, hallituksen varapuheenjohtaja):

Räyh! Vai sanottaisiinko sittenkin vaan pari kertaa hillitysti: Mur, mur, mur? Sirkuksen taustalla jo pitkään heilunut, voimamiehenä myös tunnettu leijona paljastaa vihdoin kasvonsa. Hän on Jussi, Katin mies, ja meidän kaikkien aikojen ensimmäinen urospuolinen sirkushahmo.

Leijona on viidakon kuningas. Meidän leijona on järjestelmällisyyden ja järkevyyden ääni, jolla on loistava numeropää, logistiikkaosaamista siirrellä kangaspakkoja ja valmiita vaateita paikkakunnalta toiselle ja taito vähän toppuutella niitä aivan hurjimpia, taiteellisia visioitamme.

Jos sirkusleijonalta itseltään kysytään, tekee hän, kunhan vain metsäalan opettajan päätyöltään ehtii, ihan mitä tahansa, mitä sirkuksen väki vain keksii häneltä pyytää.

Jussi-leijona osaa vaania laiskan letkeästi savannin rauhassa. Kun tilanne vaatii, syttyy hän leijonalle ominaiseen tapaan salamannopeasti nollasta sataan. Tarvitaan vain yksi nopea rykäisy ja hän on saaliin (lue työtehtävien) kimpussa.

Leijonan lailla Jussin rakkain harrastus on tietysti metsästys. On helpompi laskea lajeja, mitä hän ei ole saalistanut kuin niitä, mitä on. Jussi pitää laumansa riistalihassa.

Jussia ja leijonaa yhdistää myös itseluottamus. Se näkyy upeista kuvista, missä hän esiintyy yhtenä meidän ensimmäisen miesten vaatemalliston komeista malleista.

Merja, äiti:

Merja, Katin ja Lauran rakas äiti on sirkuksen tärkein henkilö, vaikka hän kuoli jo 2012. Ilman häntä ei olisi Dream Circusta, eikä Ehta by Dream Circus -tuotteita.

Merja oli kova ompelija. Katia 14 vuotta nuorempi Laura muistaa, kuinka nukahti usein seinän takaa kuuluvaan äidin ompelukoneen surinaan. Se oli Lauralle maailman turvallisin ääni.

Elämä vei sisaruksia eri kaupunkeihin ja ammatteihin. Vähältä piti, ettei Kati jäänyt pyörittämään omaa ravintolaa.

Laura oli perinyt äidin ompelukoneen ja Kati saumurin. Koneet ehtivät pölyttyä hetken, mutta sitten kumpikin kaivoi ne esiin toisistaan tietämättä täsmälleen samalla viikolla ja alkoi ommella.

”Se oli merkki. Äiti potki meidät vauhtiin”, Kati ja Laura sanovat.

Siitä alkoi sirkuksen tarina. Merja-äiti seuraa tarinaa mustavalkoisesta valokuvasta. Kuva on kunniapaikalla meidän toimistossa.